top of page

Mir nespokoj

"Mir i nespokoj" peti je video singl s novog albuma Dalibora Hercega "Jak u svojoj slabosti".

Prvog prosinca prošle godine u Glazbenoj školi Karlovac Dalibor Herceg predstavio je svoj novi studijski album "Jak u svojoj slabosti" multimedijalnom promocijom. Na zidovima dvorane najstarije Glazbene škole u Hrvatskoj mogla se pogledati postava izložbe  koja je prikazivala fotografije snimljene objektivom multimedijalne umjetnice Tajči Čekade koja je fotografirala Dalibora kroz periode snimanja video spotova koje prate skladbe na CD-u, a mnogobrojna publika  je uživala u aukustičnim verzijama Daliborovog glazbenog opusa uz glazbenog gosta Gorana Karana.

U ovoj pjesmi Dalibor se predstavlja kao autor glazbe i aranžmana pjesme, dok su stihovi djelo Giovannija Jakovca i objavljeni su u autorovoj zbirici poezije "Otkrivam još jednu laž".

Video spot je sniman na riječkim mlinovima u gradu Rijeci. Izabrana je lokacija jer sasvim je jasno da u današnje moderno doba mlinovi nisu u središtu ljudskih interesa jer su principi na kojima oni rade zastarjeli. Pokušali smo komparirati samu skladbu kroz razvoj mlinova koji su dokaz kako neupotrebljive i nezaštićene zgrade propadaju i gube značenje. Autorica kostima i kamere je multimedijalna umjetnica Tajči Čekada.

Dalibor Herceg kao jedini protagonist video spota, obučen kao vojnik, simbolizirajući nespokoj korača mirnim dijelovima prostranstva šume uz riječke mlinove koji odišu posebnošću mira.

Mir se obično definira kao razdoblje bez ratova. Druge definicije mira uključuju slobodu od prepirki, spokoj, harmoniju ili unutarnje zadovoljstvo i vedrinu jer se značenje riječi mir mijenja s kontekstom.

U svojem najfantastičnijem značenju, mir označava stanje potpune harmonije, bez ikakvih konflikata ne samo između ljudi, nego i između ljudi i prirode, i stvorenja u prirodi (međusobno).

Postoji više teorija i definicija mira, a neke od njih su: mir kao nesebičan čin ljubavi, mir kao odsutnost nasilja i zla s prisutnošću pravde, fantastičan mir, unutarnji mir.

Suprotnost mira su nemiri, odnosno neredi.  Nered je izraz kojim se opisuje masovno iskazivanje nezadovoljstva kroz nasilje. Karakteristika nemira je spontanost, neorganiziranost te buntovnost.

Uzroci nereda mogu biti različiti. Ovisno o motivima ili okolnostima, mete nasilja prilikom nereda mogu biti bilo simboličke ili stvarne.


"U mojim očima se izgubi. Do posljednjeg daha ostajem tvoj. Do jutra ti me ljubi. U isto vrijeme, tvoj sam mir i nespokoj." stihovi su Daliborove nove pjesme. Asocirajući na ljubav kao stanje mira i nemira na slušatelju je da izabere smisao same pjesme jer i ljubavni nespokoj može biti savršeni mir.

bottom of page