top of page

ŽIVOT I SVE OSTALO

 

RIJEKA - Album »Život i sve ostalo« posthumni je nosač zvuka karlovačkog glazbenika Dalibora Hercega, objavljen kratko nakon njegove prerane smrti u travnju ove godine. Nosač zvuka donosi deset pjesama za koje glazbu potpisuje Dalibor Herceg, a stihove Giovanni Jakovac koji nam je otkrio više o materijalu, ali i njihovoj plodnoj i uspješnoj suradnji. Jakovac je suradnju s Hercegom započeo 2012. godine, nakon što su se upoznali na Darfestu gdje je Karlovčanin imao prvi nastup kao pop pjevač, dok je Jakovac već imao glazbenu karijeru iza sebe. Inače je, u svojim glazbenim počecima, nastupao kao harmonikaš. Zanimljivo je da je sudjelovao i u pulskom natjecanju za harmonikaše cijele Jugoslavije gdje je osvojio drugo mjesto, dok je prvo pripalo danas poznatom srpskom glazbeniku Željku Joksimoviću.
Prvi plod suradnje Hercega i Jakovca bila je pjesma »Otkrivam još jednu laž« koja je vrlo uspješno zaplovila radijskim eterom.
– To je značilo veliki korak za Dalibora jer su ga slušatelji upoznali, a meni je Dalibor dao poticaj da pišem pjesme. Nakon nje su nastala moja četiri književna djela. Čak sam i prvoj knjizi dao ime »Otkrivam jos jednu laž«. Nakon toga počeli smo zajedno stvarati pjesme. Ja bih napisao pjesmu, on bi je odsvirao na svom klaviru, poslao mi demo, pa bih ja rekao je li to dobro ili nije, a onda bi radio aranžman. U biti sve smo radili zajedno. Ipak je on profesor glazbene kulture, završio je srednju i osnovnu glazbenu školu i Muzičku akademiju u Zagrebu. Njemu sam uvijek dao da ima zadnju kad je u pitanju glazba i aranžman, a ja sam uvijek sve morao imati u glavi konceptualno – što znači koja pjesma i što ona predstavlja, objasnio je Jakovac.
Zajedno su stvorili i konceptualni album »Osmi dan«, a Herceg je napisao i više pjesama za Jakovca koji je u dosadašnjoj karijeri ostvario 25 festivalskih nastupa i osvojio 25 festivalskih nagrada, većinom s pjesmama koje je Dalibor potpisao. Herceg je također bio festivalski vrlo aktivan i osvojio je nekoliko nagrada.
– Dalibor je meni napravio tri albuma, a ja sam mu za njegovog života napisao dva albuma – »Osmi dan« »Jak u svojoj slabosti«, otkrio je Jakovac i dodao:
– Pjesma koja zatvara album  »Život i sve ostalo« zove se »Ljubav i sve ostalo«. Kad ju je snimio, nešto je nedostajalo. Meni je trebalo dva tjedna da dodam u pjesmi »Život i sve ostalo« i tako smo odlučili nazvati album jer kada ga poslušamo, sežemo u neke dublje segmente svoje vlastite svijesti, emocija, pitanja, nadanja, želja da bismo došli do konačnog cilja - smisao života. A Dalibor? Dalibor je imao smisao života i Dalibor je ostavio »Život i sve ostalo« i svoja djela. Ovaj album zbilja jest Život. I sve ostalo.
Herceg i Jakovac do sada su zajedno napisali i uglazbili više od 60 pjesama.
– On mi je ostavio još jako puno projekata, neotpjevanih pjesama, melodija... Za početak izdajem po njegovoj želji ovaj album i snimam videospotove u produkciji Zorana i Karmen Ventin, točno kako ih je on zapisao. Radim i monografiju s Tajči Čekada i Željkom Miljkovićem. Koncertna promocija će biti u Glazbenoj školi u Karlovcu, u listopadu. Ravnateljica Snježana Mrljak odlično je prihvatila ideju i Daliborovi kolege, čak oni koji su s njim išli u razred, bit će pratnja meni koji ću izvesti njegove pjesme, rekao je Jakovac.
On je ovih dana objavio novu pjesmu »Oduvijek tvoj«, još jednu njihovu suradnju kojom će se predstaviti na nekoliko glazbenih festivala.  
– Pjesmu sam napravio s Robertom Grubišićem koji će biti producent Daliborovog projekta koji je napravio na pola. Naime, htio je obraditi neke svoje pjesme na akustični način. Nažalost, nije dovršio sve, zato zbilja duboko zahvaljujem Grubišiću koji će do kraja finalizirati taj projekt. Dalibor je u početku snimao i pjesme na engleskom, za strano tržiste, koje su bile uspješne na klupskoj sceni. Izdao je i dvostruku kompilaciju tih pjesama. Imam puno takvih materijala...  Imamo akustični album, napravio je i rock album.... Ostavio je veliku baštinu i veliku odgovornost koju cu ispoštovati. Vrlo oprezno jer Dalibor je bio veliki umjetnik. Velika je ovo odgovornost. Držeći sve njegove pjesme u rukama i birati najbolje korake kako bi Dalibor i dalje nastavio živjeti kroz svoja djela, zaključio je Jakovac. 

 

Autorica teksta: IVANA KOCIJAN, Novi List, 01. srpnja 2020. godine.

 

 

 

Novi List, 01.07.2020

02.07.2020_g_32-page-001 (1).jpg

Glas Istre, 02.07.2020

Intervju snimljen 25. lipnja 2020. godine u eteru Prvog Karlovačkog o posthumnom albumu Dalibora Hercega "Život i sve ostalo".

Intervju snimljen 3. srpnja 2020. godine u programu Kanala Ri o posthumnom albumu Dalibora Hercega "Život i sve ostalo".

Intervju snimljen 7. srpnja 2020. godine u eteru Hrvatskog radija Otočac o posthumnom albumu Dalibora Hercega "Život i sve ostalo".

Zahvaljujem se duboko svim suradnicima na ostvarenju albuma, svim divnim ljudima koji su dali priliku da album "Život i sve ostalo" živi.

Giovanni Jakovac

Službeni video pjesme"Jači nego ikad"
bottom of page