James Dean


Iako je tokom kratkog života snimio samo tri filma, glumac James Dean predstavlja jednu od najutjecajnih ličnosti čiji je lik obavijen mnogim tajnama. Bio je buntovnik, seks simbol i tinejdžerska ikona. Mada je poginuo kada su mu bile dvadeset četiri godine, i danas sa samo tri snimljena filma ima nevjerovatno veliki uticaj, ne samo na kinematografiju, već i na cijeli svijet. Nakon smrti postao je predmet bezbrojnih analitičkih tekstova, knjiga, dokumentarnih i igranih filmova koji su pokušavali da objasne legendu izgrađenu oko njegovog imena.

Nakon zadnjeg singla i video spota "1000 obećanja" nastavlja se glazbena priča Dalibora Hercega koji u svojoj novoj pjesmi dotiče se teme vječnog buntovnika Jamesa Deana. Glazbu i aranžman potpisuje Dalibor, a Giovanni Jakovac stihove.
Radnja video spota smješena je u "The Movie Pubu" u Zagrebu koji je stekao status kultnog zagrebačkog okupljališta koji je tematski pub, stoga prostorom dominiraju filmski studijski rekviziti, a na zidovima su izložene originalne fotografije sa svjetskih filmskih festivala i portreti najvecih filmskih zvijezda.

Uz Dalibora u video spotu pojavljuje se posebna gošća, likovna umjetnica, Tanja Malbaša. Tanja zavađa Dalibora svojim usnama, sladoledom, vinom, štiklama i svime što god joj padne na pamet i pod ruku, a Dalibor joj se cijelo vrijeme opire. Na kraju Dalibor pada pod Tanjin utjecaj i šarm i zaljubljuje se u nju.

James Deanova buntovna strana je bila samo dio njegove višeslojne ličnosti jer mu nije nedostajalo kreativnosti, intelektualne radoznalosti i ambicija. James Deen je izvrsna usporedba pobune, buntovnosti i slobode u umjetničkom izražavanju Dalibora na području glazbe i Tanje na području likovne umjetnosti.

Kameru za video spot potpisuje multimedijalna umjetnica Tajči Čekada.

Službeni video spot možete pogledati ovdje:

Fotogalerija

Dalibor8
Dalibor8
Dalibor9
Dalibor9
Dalibor10
Dalibor10
Dalibor6
Dalibor6
Dalibor7
Dalibor7
Dalibor5
Dalibor5
Dalibor3
Dalibor3
Dalibor2
Dalibor2
Dalibor4
Dalibor4