top of page

James Dean


Iako je tokom kratkog života snimio samo tri filma, glumac James Dean predstavlja jednu od najutjecajnih ličnosti čiji je lik obavijen mnogim tajnama. Bio je buntovnik, seks simbol i tinejdžerska ikona. Mada je poginuo kada su mu bile dvadeset četiri godine, i danas sa samo tri snimljena filma ima nevjerovatno veliki uticaj, ne samo na kinematografiju, već i na cijeli svijet. Nakon smrti postao je predmet bezbrojnih analitičkih tekstova, knjiga, dokumentarnih i igranih filmova koji su pokušavali da objasne legendu izgrađenu oko njegovog imena.

Nakon zadnjeg singla i video spota "1000 obećanja" nastavlja se glazbena priča Dalibora Hercega koji u svojoj novoj pjesmi dotiče se teme vječnog buntovnika Jamesa Deana. Glazbu i aranžman potpisuje Dalibor, a Giovanni Jakovac stihove.
Radnja video spota smješena je u "The Movie Pubu" u Zagrebu koji je stekao status kultnog zagrebačkog okupljališta koji je tematski pub, stoga prostorom dominiraju filmski studijski rekviziti, a na zidovima su izložene originalne fotografije sa svjetskih filmskih festivala i portreti najvecih filmskih zvijezda.

Uz Dalibora u video spotu pojavljuje se posebna gošća, likovna umjetnica, Tanja Malbaša. Tanja zavađa Dalibora svojim usnama, sladoledom, vinom, štiklama i svime što god joj padne na pamet i pod ruku, a Dalibor joj se cijelo vrijeme opire. Na kraju Dalibor pada pod Tanjin utjecaj i šarm i zaljubljuje se u nju.

James Deanova buntovna strana je bila samo dio njegove višeslojne ličnosti jer mu nije nedostajalo kreativnosti, intelektualne radoznalosti i ambicija. James Deen je izvrsna usporedba pobune, buntovnosti i slobode u umjetničkom izražavanju Dalibora na području glazbe i Tanje na području likovne umjetnosti.

Kameru za video spot potpisuje multimedijalna umjetnica Tajči Čekada.

Službeni video spot možete pogledati ovdje:

Fotogalerija

bottom of page